Fore & ohittaminen & nilkoille lyöminen

Info04.07.2018

FORE!:n syntyhistoriaa ei tiedetä tarkasti, kaksi ”eniten ääniä” saanutta vaihtoehtoa lienevät sanan kehittyminen 1) forecaddie sanasta tai 2) laivastotermistä, missä edessä olevia merimiehiä kehotettiin kyyristymään alas, kun takaa ammuttiin. Niin tai näin, FORE! on kansainvälinen varoitushuuto golfkentillä.

Golfin sääntökirja s. 26, ”Turvallisuus” mainitsee yksiselitteisesti:
”Pelaajan on ennen lyöntiä tai harjoitusheilahdusta varmistuttava, että ketään ihmistä ei ole niin lähellä, että maila, pallo, maasta lyöty kivi, oksa tai muu lyönnin vaikutuksesta irtoava aines voi osua heihin.

Pelaajan on odotettava lyöntivuoroaan niin kauan, kunnes edellä pelaavat ovat riittävän kaukana pallon ulottumattomissa.

Jos pelaajan aikomus lyödä palloa saattaa aiheuttaa vaaran kenttähenkilökunnalle, on pelaajan tehtävä varoittaa heitä (ilman kenttähenkilökunnan antamaa lyöntilupaa ei pelaaja voi jatkaa peliä).

Pelaajan on välittömästi varoitettava muita ihmisiä, jos hänen lyömänsä pallo voi aiheuttaa vaaratilanteen. Perinteinen varoitushuuto on tällöin FORE!”.

Jos pelaaja jatkuvasti toimii näitä periaatteita vastaan pelikierroksellaan tai pidemmän aikavälin kuluessa muiden pelaajien oikeuksia loukaten, toimikunnan (kilpailussa kilpailutoimikunta / harjoituskierroksilla kentän johto) suositellaan ryhtyvän kurinpitotoimiin pelaajan rankaisemiseksi. Tällaisia rangaistustoimia ovat esimerkiksi pelikielto määräajaksi kyseiselle kentälle tai kilpailukielto määrättyihin kilpailuihin. Rangaistusmenettely on perusteltua muiden pelaajien oikeuksien suojelemiseksi.”

Hyvät arvon talmalaiset – jospa pelattaisiin tästä hetkestä eteenpäin siten että:

a) Pelataan ”silmät selässä” eli jos edessä on kokonaan tyhjä väylä ja takana oleva ryhmä odottaa lyöntivuorojaan, niin annetaan ohituslupa saman tien, ihan sama millä väylällä ollaan.

b) Annetaan sen edellä olevan ryhmän pelata omaa peliään ilman minkään sorttista toisten peliin puuttumista. Pitää ymmärtää a)mikä on hidasta peliä ja b)mikä on ”mun omaa peliä hitaampi peli”. Mikäli a) ja mitään ei tapahdu parin väylän aikana vaikka edessä tyhjä väylä, niin kädet ristiin ja toivo, että edellä pelaava ryhmä tuntee ohittamissäännön tai viime kädessä soita tuomari / kenttäisäntä paikalle tai infoa cädäritoimistoa asiasta. Jos b) ja kenttä on täynnä ja edellä olevien edessä ei ole tyhjää väylää, niin silloin unohda ennätysnopea pelaaminen ja asennoidu pidempään kierrokseen, nauti silti kierroksestasi täysin rinnoin vaikka etenemisvauhti ei päätä huimaakaan. Ohittaminen tässä tilanteessa ei edesauta kentän rullaavuutta.

c) Yhtään palloa ei lyödä menemään jos on pieninkin mahdollisuus, että pallo unelmaosuman (tai kylkkärin) saatuaan lentäisi edellä menevien nilkoille, mukaan lukien pomput & rullimiset. Ainahan voit luovuttaa lyöntivuorosi lyhyempilyöntiselle kanssapelaajallesi ready-golf:n hengen mukaisesti. Tällä säästetään aikaa, kentän rullaaminen nopeutuu ja mahdollisuus päälle lyömiseen on eliminoitu pois.

d) Lyönnin karatessa omille harhateilleen tai jos pallo katoaa silmistäsi, niin FORE! peliin niin kovaa, että kitarisat näkyvät suun ulkopuolella (suomeksi: tosi lujaa), paitsi jos 110%:n varmuudella tiedät, että pallo menee esim. umpimetsään, missä ei ole ihmiselämää, tai pallon lentorata johtaa todellakin ihmisistä tyhjään osaa kenttää ja jonka alastulokohdan pomppuineen ja rullimisineen näet. Hyvä ja vastuullinen kanssapelaaja seuraa toisen lyöntejä ja on valmiina huutamaan FORE! välittömästi epäonnistuneen lyönnin jälkeen.

Se minkä katsotaan ”voivan aiheuttavan vaaratilanteen” on subjektiivinen käsitys. Siksi meidän jokaisen on oletettava, että pelaajalla / ryhmällä, jota kohti pallo lentää, on matalampi kynnys vaaran aiheuttamisesta kuin itselläsi, joten FORE! käyttöön ihan reilusti vaan. En tiedä yhtään tapausta, että FORE!:n käyttö olisi aiheuttanut minkään sorttista henkistä tai fyysistä tapaturmaa. FORE!:n kuultuaan kanssapelaajien tulee kyykistyä ja suojata pää käsillä. Mikäli bägi / kärry / auto aivan pelaajan vieressä, niin niiden tarjoama suoja kannattaa käyttää hyväksi. Turhaa FORE!:a ei ole olemassakaan!

Vaikka Suomessa olemmekin ja Suomen lakien mukaan eletään, niin kerrottakoon esimerkki ison rapakon takaa New Jersey:stä, missä pelaaja löi tiiboxista sen verran koukkumaisen avauksen, että se päätyi läheisellä rangella harjoitelleen henkilön otsaan ja jenkkityyliinhän siitä lakitupaan mentiin. Juttu päättyi vastaajan eduksi, koska a) hän oli todistettavasti huutanut FORE!:n b) riittävän lujaa ja c) ajoissa sekä d) kantaja itse oli kääntynyt huudon kuultuaan huutoon päin ilman kyykistymistä ja suojautumista ja e) vaikka häntä opettanut pro yritti jopa vetää tapauksen kantajaa kyykkyyn.

Vaikka meillä onkin varsin hyvät pelaajavakuutukset Golfliiton toimesta, niin vältetty vahinko on kaikille osapuolille aina ja joka kerta paras, ja etenkin pallon mahdollisen osuman saaneelle huomattavasti kivuttomampi, vaihtoehto.

Turvallista pelaamista Teille kaikille, älkää koskaan lyökö edellä menevien nilkoille, antakaa nopeampien ryhmien ohittaa, HUUTAKAA sitä FORE!:a ja lopuksi kapteenin ikuinen toive: korjatkaa alastulojälkiä viheriöllä, olkoon omia tai toisten pelaajien tekemiä – niitä riittää.

Turvallisin peliterveisin,
Mikko
Kapteeni