Kentän hoitoa: Holkitus vai tapitus, mitä eroa?

Kenttä09.06.2020

Kuva: Holkituksessa viheriöstä poistetaan maa-ainesta koneella kuidun poistamiseksi. Viheriöstä irtoaa pieniä ”papanoita”.

Muutaman viime viikon aikana on kentillämme tehty kentänhoitotyönä viheriöiden holkitusta. Kentänhoitotyöstä kiinnostuneiden pelaajien keskuudessa on herännyt keskustelua hoitotoimenpiteen luonteesta ja osin on sekoittunut tapituksen, jota myös rei’itykseksi kutsutaan ja holkituksen erot. Eroa on myös sillä, kuinka nopeasti viheriöt palaavat samalle tasolle millä ne olivat ennen hoitotoimenpidettä. Molemmat hoitotoimenpiteet ovat viheriöille elintärkeitä, jotta niiden ruohon kasvua voidaan parantaa ja pitää yllä.

Tapituksessa (=ilmastus), jota olemme viime vuosina tehneet useammin, viheriöön painetaan tapilla reikä. Siinä viheriöltä ei poisteta maa-ainesta. Tapituksen yhteydessä viheriölle levitetään hiekka, joka verkotetaan viheriölle tasaiseksi ja se jyrätään. Viheriöt ovat erittäin nopeasti, ellei jopa saman tien, hyvin tasaiset eikä pallon vieriminen ole juurikaan muuttunut verrattuna hoitoa edeltäneeseen tilaan.

Holkituksessa tapin sijaan viheriöön painetaan ontto holkki, joka poistaa viheriöltä maa-ainesta eli viheriöstä lähtee holkin mukana ns. pieni papana. Tämä jälki näkyy viheriöllä pienenä reikänä. Hoitotoimenpiteellä viheriöltä poistetaan ns. kuitua, jotta viheriön koostumusta pystytään pitämään ruohon kasvulle edullisena. Ajan saatossa viheriön pintaan ja pinnan alle kertyy kuitua, jonka liika määrä heikentää viheriön ruohon kasvua ja on sen vuoksi epäedullista viheriön kuntoa ajatellen. Tämän vuoksi sitä joudutaan poistamaan aika ajoin holkituksella. Holkituksen yhteydessä viheriölle levitetään hiekkaa ja se jyrätään kuten tapituksenkin yhteydessä. Holkituksen jäljet näkyvät hieman pidempään viheriössä, kuin tapituksen ja voivat aiheuttaa pientä epätasaisuutta viheriön pinnassa, joka kuitenkin menee suhteellisen nopeasti ohi hiekoituksen ja ruohon kasvun avulla.

Molempia hoitotoimenpiteitä on tärkeää tehdä, jotta voimme parantaa ja pitää yllä viheriöiden hyvää kuntoa. Pahoittelemme viheriöiden hoitotoimenpiteistä pelaajille aiheutuvaa haittaa.

Alla olevalla videolla on käynnissä viheriön tapitus (videomateriaalin lähde Hako).