Kentänhoidon tiedote: Kasvukausi käynnistynyt kunnolla

Kenttä12.06.2020

Nyt kun lämpimät säät ovat alkaneet toden teolla, on myös ruohon kasvu päässyt hyvään vauhtiin. Alkukaudesta golfkentillä on aina haasteena ja huolenaiheena se, että vaikka ruohon kasvua ei vielä ole ollenkaan tai se on hyvin vähäistä viileistä keleistä johtuen, niin kulutus on kovaa, koska pelaajamäärät ovat suuret golfareiden lähtiessä sankoin joukoin kentille pitkän talven jälkeen.

Sään lämmettyä saamme auringon lisäksi nauttia ruohon kasvun käynnistymisestä. Kentänhoidollisesti se on erityisen positiivinen asia, joskin kenttähenkilöstön huolenaiheet siirtyvät kasvun käynnistymisessä toisiin teemoihin. Voisi kai sanoa, että kenttähenkilökunnan toimenkuvaan kuuluu olla aina vähän huolissaan, koska tavoitteena on erilaisissa muuttuvissa olosuhteissa pyrkiä takaamaan pelaajille parhaat mahdolliset olosuhteet golfin harrastamiseen. Joskus se tarkoittaa, että hetkellisesti joudumme hoidollisesta näkökulmasta tekemään sellaisia hoitotoimenpiteitä, jotka väliaikaisesti heikentävät viheriöiden, väylien ja muun kenttäalueen pelattavuutta, mutta parantavat kentän kuntoa pitkällä tähtäimellä ja pitävät kentän hyvässä kunnossa pidempään. Näin on esimerkiksi vihriöille tehtävän holkituksen suhteen, jonka olemme tehneet viime viikkojen aikana. Näin on myös nyt käynnissä olevan tiipaikkojen rei’ityksen suhteen. Hetkellisesti joudumme haittaamaan teidän pelaajien toimintaa, jotta kenttä voisi olla huomenna paremmassa kunnossa ja kestäisi kovan kulutuksen.

Ruohon kasvu kaikessa positiivisuudessaan aiheuttaa myös sen haasteen, että samaan aikaan, kun ruohon ravinteiden oikeasta saannista tulee huolehtia kasvun turvaamiseksi, pitäisi kasvu saada pidettyä maltillisena, jotta viheriöiden pelattavuus säilyy. Lisääntynyt kasvu aiheuttaa lisääntynyttä tarvetta niiden leikkaamiselle, joka kuitenkin tulee rytmittää muuhun kentänhoitoon, koska hoidettavia alueita ja tehtäviä on paljon. Ruohon kasvaessa voimakkaasti esimerkiksi viheriöillä, saattaa se juuri ennen seuraavaa leikkuukertaa jo vähän näkyä pelaajille hieman heikentyneinä ruohon pituuden vuoksi. Pyrimme vaikuttamaan ruohon kasvuun tässä kohtaa kautta kasvunsäätelyaineiden avulla (hillitsemme pituuskasvua) ja tietenkin leikkaamalla.

Olemme huomanneet, että useita pelaajia kiinnostaa pelaamisen lisäksi myös kentänhoidolliset asiat. Niinpä julkaisemme alla yhteistyökumppanimme Bernerin kirjoituksen kasvukauden käynnistymisestä ja miltä se näyttää heidän näkökulmastaan. Tällä ja kentänhoitoon liittyvillä uutisillamme tavoitteenamme on avata kentänhoidon eri sisältöjä. Kirjoitus pitää sisällään Bernerin kaupallista materiaalia.

 

Kasvukausi on vihdoin päässyt vauhtiin

(Lähde: Berner Oy:n tiedote 12.6.2020)

Kylmä ja pitkä kevät on kääntynyt kesäksi, kun Helatorstain jälkeen lämpöasteet alkoivat nousta ja yöpakkaset hellittämään.

Termisenkesän alkua saatiin odottaa tänä vuonna hieman pidempään kuin pitkänajan keskiverto näyttää. Kesä oli suuressa osassa suomea noin kaksi viikkoa myöhässä ja tämä on näkynyt hyvin hitaana kasvuna.
Lämpö osoitti olleensa selkeä kasvua rajoittanut tekijä, sillä muutamassa viikossa kasvu suorastaan räjähti käyntiin.

Lämmön ja kiivaan kasvun alettua nyt on tärkeää huomioida, että kasvua tuetaan riittävällä ravinnemäärällä. Muutamissa paikoissa on jo havaittu, kuinka tyhjä maan ravinnevarasto on märän talven jäljiltä. Kasvu saattaa vaihdella paikasta toiseen riippuen saatavilla olevista ravinteista. Kylmä keli on myös viivyttänyt maan mikrobiaktiivisuuden heräämistä ja täten mineralisaation kautta kasveille tulevien ravinteiden saatavuus on ollut heikompaa.

Rakeisia lannoitteita levitettäessä riittävä käyttömäärä on tärkeää, kun maa on erityisesti typen suhteen köyhää. Ristiin levitys ja levittimen säätöjen tarkastus raekoon ja käyttömäärän mukaan vähentää epätasaisen levityksen riskiä. Nestemäisillä lannoituksilla pystytään täydentämään rakeisten lannoitteiden vaikutusta sekä paikkaamaan mahdollisia epätasaisuuksia.

Tiedossa hellettä koko maahan!

Tulevalle viikolle ennustetaan hyvin lämmintä säätä ja hellerajat saattavat rikkoutua laajalti koko maassa.
Muutamia asioita on hyvä muistaa ottaa huomioon:

Jatkuva ja riittävä veden saanti juuriston kautta on kuumalla kelillä tärkeää. Jos kasvin transpiraatio on runsasta saattaa kasvi sulkea ilmaraot ja näin ollen myös yhteyttäminen pysähtyy. Ilmarakojen ollessa kiinni kasvi ei myöskään pysty ottamaan lehtiruiskutuksena annettavia aineita tehokkaasti, joten muistakaa tehdä ruiskutukset ennen keskipäivän paahdetta.

Sadetuksesta saa parhaan hyödyn, kun vettä annetaan kerralla enemmän ja sadetus tehdään yöllä. Varmista kuitenkin kasville saatavilla olevan veden tasainen jakautuminen kasvualustassa ja tee Qualibra-ruiskutus nyt.

Aivan kuten meidän ihmisten iho, myös kasvi kärsii liian korkeasta säteilyn määrästä. Ryder-pigmentti antaa suojaa haitalliselle UV-säteilylle ja maksimoi yhteyttämistehon unohtamatta luonnollista väriä.

Kuumuus ja kuivuus stressaavat kasvia, joten helpotusta voidaan antaa erilaisilla biostimulanteilla. Compass Bio-Active merilevään on lisätty glysiinibetaiinia, jolla on kasvin nestetasapainon säätelyyn positiivinen vaikutus. Hicure ja Turbine Amino OneShotit sisältävät runsaasti aminohappoja, jotka kasvattavat kasvin vastustuskykyä ja myös auttavat kasvia toipumaan stressistä. Muista kuitenkin riittävä annostelu, mikäli et ole käyttänyt biostimulantteja säännöllisesti läpi kauden.

Ajankohtaista on myös tarkkailla tautipaineen kehitystä. Kuumat ja kosteat yöt nostavat tautipainetta ja kesä-fusariumin riski alkaa olla käsillä. Muista hallita olosuhteita, jotta tautipaine pysyy mahdollisimman pienenä. Poista kaste, huolehdi tasapainoisesta lannoituksesta ja terävistä leikkuuyksiköistä. Taudin iskiessä viime vuonna rekisteröity Heritage pysäyttää taudin tehokkaasti. Heritage sekä muut golfkentille sallitut kasvinsuojeluaineet sopivat tankkiseokseen Primo Maxxin kanssa.