Talmalainen TARS-koulutuksessa

(tyhjä)18.04.2016

Viime joulun alla sain puhelun Suomen Golfliiton kilpailukoordinaattorilta Mika Wikströmiltä. Aivan muina miehinä Mika tiedusteli haluaisinko lähteä helmikuussa tuomarikoulutukseen eli TARSiin St. Andrewsiin. Kiljuttuani ensin kaksi minuuttia riemusta Mikan korvaan vastasin myöntävästi. Tätä olikin jo odotettu vuosia!

TARS, eli Tournament Administrator and Referee School, on tason 3 koulutus, jonka R&A järjestää St. Andrewsissa kerran vuodessa. R&A:n jokaisella jäsenliitolla, joita ovat maailman kaikkien muiden maiden golfliitot paitsi USA:n ja Meksikon, on oikeus lähettää yksi tai kaksi henkilöä (joskus useampikin) tuohon koulutukseen. Kurssin tavoitteena on syventää osallistujien ymmärrystä tuomaritoiminnasta ja säännöistä huippuammattilaisten pitämien luentojen ja lukuisten käytännön harjoitteiden avulla. Tämän korkeampaa koulutusta ei maailmassa järjestetä.

Tämän vuoden TARS kesti kolme ja puoli päivää, tosin kollegani ja matkakumppanini Kimmon kanssa menetimme ensimmäisen iltapäivän luennon ensimmäisen kahdesta lennostamme myöhästyttyä lähdöstä Helsinki-Vantaalta juuri saman verran kuin meidän vaihtoaikamme oli Amsterdamissa. Syynä myöhästymiseen oli muuan Suomesta karkotettava lainrikkoja, joka päätti viimeisenä kiusanaan suomalaisille ryhtyä riehumaan häntä koneeseen talutettaessa. Miekkonen jouduttiin lopulta sitomaan kiinni penkkiin ja rauhoittamaan kemikaaleilla, mutta hän onnistui tavoitteessaan sekoittaa kymmenien matkustajien matkasuunnitelmat. Tästä vastoinkäymisestä johtuen saavuimme määränpäähämme juuri sopivasti illalliselle tapaamaan kurssin järjestäjiä ja muita osallistujia, joista jälkimmäisiä oli 90 henkeä kaiken kaikkiaan 45 eri maasta. Mukana oli edustajia suomalaisen silmin katsottuna sellaisistakin eksoottisista golfmaista kuin Bermuda, Bahama, Vietnam, Kazakstan, Kongo ja Islanti, vain muutamia mainitakseni.

Kurssi järjestettiin Fairmont-hotellissa muutaman minuutin bussimatkan päässä St. Andrewsin kaupungista. Puitteet ja ennen kaikkea järjestelyt olivat kerrassaan mainiot. Kaikki toiminta tapahtui hotellin monissa luento- ja toimintasaleissa, joihin oli jopa rakennettu erilaisia golfkentällä esiintyviä rakennelmia harjoittelua varten, kuten hiekkabunkkeri, vesieste (ilman vettä) ja tv-torni.

Hiekkabunkkeri hotellissa
Hiekkabunkkeri hotellissa

Tuo St. Andrewsin kaupunki on muuten nähtävyys sinänsä. Kaupungissa on asukkaita parikymmentä tuhatta, joista nelisen tuhatta on paikallisen yliopiston opiskelijoita. Kaupunki elää golfista ja hengittää sitä. Katujen nimet ovat golfia, lähes jokaisella keskustan (no, eipä noin pienessä kylässä ole kuin keskusta…) kadulla on pro shop, ja kylän pubit ja ravitsemusliikkeet ovat täynnä valokuvia nykyisten ja menneiden aikojen supertähdistä.

Suomen 2016 TARS koulutettavat, Kimmo Helaskoski SHG ja Kari Lahtinen GT
Suomen 2016 TARS-koulutettavat, Kimmo Helaskoski SHG ja Kari Lahtinen GT

Kurssin ohjelma koostui useista luennoista, tasonmittauskokeesta ja lukuisista käytännön harjoitteissa niin ryhmissä kuin yksilönäkin. Psykologisista syistä koe suoritettiin heti ensimmäisen täyden päivän aamuna, jotta pahin saatiin alta pois. Tuo koe on varsin vaativa ja koostuu viidestä eri osiosta, joista kolme ensimmäistä tehdään ulkomuistista ja kaksi viimeistä Decisions-kirjan avulla. Aikaa kokeen tekemiseen on kaksi ja puoli tuntia, mutta suurimmalle osalle tuo aika on riittämätön. Suomesta kurssille lähetetyt osallistujat ovat perinteisesti pärjänneet kokeessa keskimääräistä selvästi paremmin eikä tämäkään kerta ollut poikkeus.

Kurssin luennoitsijoina ja kouluttajina toimivat sellaiset suuruudet kuin European Tourin päätuomari John Paramor, R&A:n Executive Director – Rules and Equipment Standards (R&A:n korkein virkamies) David Rickman sekä R&A:n tuomarit / kävelevät sääntöihmeet Kevin Barker, Shona McRae ja Grant Moir, joista jokainen toimii ja on toiminut The Openin tuomareina jo vuosia. Nämä samat ihmiset osallistuvat sääntöjen kehittämiseen ja muokkaamiseen maailmassa. Oli häkellyttävää keskustella näiden huippuosaajien kanssa ja huomata kuinka omistautuneita he ovat asialleen, ja kuinka nöyriä ja maanläheisiä he ovat osaamisensa kanssa. Niin monen kurssin järjestämisen jälkeen voisi kuvitella näiden ihmisten nähneen ja kuulleen kaiken ja olevan jo hieman leipääntyneitä (heihin verrattuna) ns. aloittelijoiden opastamisessa, mutta heidän asenteensa oli kuunteleva, ohjaava ja äärimmäisen osallistuva. Kurssin ylivoimaisesti paras anti olivatkin nämä keskustelut, joista pystyimme ammentamaan valtavasti tietoa ja ymmärrystä. Oli myös hienoa havaita, että pystyimme esittämään sääntökysymyksiä, joihin kellään ei ollut välitöntä vastausta, vaan sitä välillä haettiin koko kouluttajaryhmän voimin. Tämä on tietenkin hyvin tärkeää, jottei vääriä tulkintoja heitetä lonkalta.

ET:n päätuomari John Paramor
ET:n päätuomari John Paramor

Edellä mainittujen lisäksi luennoitsijana ja myös kurssin osallistujana paikalla oli Frank Nobilo, joka saattaa joillekin olla tuttu Golf Channelin kommentaattorin ominaisuudessa. Frank on entinen ammattipelaaja, joka on urallaan voittanut 15 eri ammattilaisturnausta. Hän toi omassa esityksessään esille pelaajan näkemyksen, joka on tuomarina toimivalle aivan hirmuisen tärkeä. Kaiken lisäksi hän uskaltautui osallistumaan kurssilaisten tasonmittauskokeeseen, minkä jälkeen hän totesi luulleensa 40 vuoden pelaamisen jälkeen osaavansa säännöt, mutta olleensa asiassa täysin väärässä. Tarina ei kerro Frankin saavuttamaa pistemäärää eikä sillä ole mitään väliäkään, hänen kommenttinsa kuitenkin kertoo karua kieltään paitsi golfin sääntöjen monimuotoisuudesta myös ammattipelaajien suhtautumisesta sääntöjen opettelemiseen. Miksi opetella, kun kisoissa on aina paikalla tuomari, jolta voi kysyä?

Frank Nobilo
Frank Nobilo

Kirsikkana kakun päällä kurssin päätösillallinen järjestettiin Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews’in klubitalossa. Tähän paikkaan ei ole mitään asiaa kenelläkään muilla kuin jäsenillä, mutta TARSin juhlaillallinen on perinteisesti järjestetty täällä. Välillä minusta tuntui siltä, että yli sadan hengen puheensorina miltei hukkui historian siipien havinan alle, onhan kyseessä sentään maailman tunnetuin ja eittämättä myös arvostetuin golfklubi. On aivan selvää, ettei loistavasti järjestetty ja anniltaan huikea kurssi voi päättyä muualle kuin tänne.

 

 

 

Aito Skotti pukeutuu kilttiin
Aito Skotti pukeutuu kilttiin

Kurssista löytyy lyhyt juttu myös R&A:n omilta sivuilta:

http://www.randa.org/News/2016/02/Successful-tournament-officials-and-referees-school-held-in-St-Andrews

Artikkelin on kirjoittanut GT:n oma liittotuomari Kari Lahtinen. Karilta saa / voi / tulee kysyä säännöistä – rohkeimmat soittakoon numeroon 040 5501344 tai yhteys onnistuu myös sähköpostitse [email protected] ja tietysti kerholla saa vetäistä Karin hihasta ja esittää kysymykset livenä.