Tasoitusohjeet

Tasoitusjärjestelmä uudistuu 19.2.2020

Lisätietoa uudesta maailmanlaajuisesta tasoitusjärjestelmästä (World Handicap System eli WHS) löytyy täältä.

Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin täältä.

WHS pähkinänkuoressa:

Tasoitus muodostuu 20 viimeisimmästä tasoitustulosesta (tasoitus- tai kilpailukierros), joista lasketaan 8 parhaan keskiarvo pyöristettynä lähimpään kymmenykseen.

HR:ää (Handicap Review, tasoituksen tarkistus) ei suoritettu vuodenvaihteessa 2020, johtuen siirtymisestä WHS:ään.

– – – –

Vanhan tasoitusjärjestelmän ohjeet
(voimassa 18.2.2020 asti):

Tasoituskierrosten kirjaaminen ja tasoitusmääräykset

Golf Talma ry noudattaa EGA:n ja SGL:n tasoitusmääräyksiä seuraavasti soveltaen:

Harjoituskierroksen voi kirjata tasoituskierrokseksi, jos pelaajan tasoitus on 4,5 tai enemmän ja kierros on päivän ensimmäinen kyseisellä kentällä. Myös 9 reiän kierros hyväksytään, mikäli on pelattu vain 9 reikää. Tasoituskierroksella tulee olla merkitsijä koko kierroksen ajan. Tasoituskierroksesta tulee ilmoittaa merkitsijälle ennen kierrokselle lähtöä. Kierrosta ei tarvitse, eikä kannata, merkitä NexGolfissa tasoituskierrokseksi, koska jos kierrosta ei syötetä NexGolfiin oikein ja ajallaan, tulee tasoituskierroksesta automaattinen tasoitusmuutos (+0,1) kaksi päivää kierroksen jälkeen. Tämä aiheuttaa helposti vääriä muutoksia, eikä tasoitukset pysy oikeina. Merkitsijälle ilmoittaminen ennen kierrosta siis riittää tasoituskierroksen rekisteröimiseksi.
Pelatun tasoituskierroksen tuloskortti tulee syöttää NexGolfiin mahdollisimman pian kierroksen jälkeen, kuitenkin ennen seuraavaa kierrosta tai kilpailua.
Vaihtoehtoisesti kortin voi jättää caddiemasterin laskettavaksi. Palautetussa tuloskortissa tulee olla pelaajan nimi, pelaajan ja merkitsijän allekirjoitus, merkintä miltä tiiltä on pelattu ja päivämäärä,  muuten korttia ei käsitellä. NexGolfiin syötettäessä tulee kirjata merkitsijän nimi ja kotiseura.

Ulkomaan kierrokset hyväksytään tasoituskierroksiksi ainoastaan, mikäli korttin on merkitty oikea slope-tasoitus, jolloin pistebogey-pisteet voidaan laskea. Mikäli pelaaja osaa itse laskea pistebogey-pisteet, voi kortin syöttää suoraan NexGolfiin valitsemalla vaihtoehdon ”pisteiden perusteella”.

Suurimmasta osasta vieraskentillä pelatuista kilpailuista tulee automaattinen tasoituspäivitys NexGolfiin.  Jos päivitystä ei tule, tulee sinun itse huolehtia tasoitusmuutoksestasi syöttämällä kierros NexGolfiin. Huom! Tarkista tuloslistalta kierroksen CBA ja merkitse se korttia syöttäessäsi.

Pelaaja vastaa viime kädessä itse siitä, että hänen tasoituksensa on oikea ja ajan tasalla. Jokainen voi tutkia omaa tasoitushistoriaansa NexGolfista. Kirjaudu omilla tunnuksillasi ja valitse valikosta kohta ”omat jäsentiedot” ja sieltä ”tasoitushistoria” -välilehti, jossa näet listauksen tasoituskierroksistasi. Palauttamiasi kortteja pääset katsomaan tarkemmin kohdasta ”syötä ja tarkastele tuloskortteja > ”omat harjoitus ja tasoituskierrokset” (myös kilpailukierrokset eritelty).

Jotta pelaajan virallinen EGA-tasoitus on voimassa myös seuraavan kauden alussa, pelaajan on toimitettava kotiseuraansa vähintään neljä tasoitustulosta.

Par 3-kenttä

Golf Talman Par 3-kentällä voi pudottaa tasoitustaan 37,0:aan asti. Jos NexGolfiin syötetty tasoituskierros pudottaa tasoitusta tämän rajan alle, tulee tästä ilmoittaa caddiemasterille, joka korjaa tasoituksen takaisin 37,0:aan.

Tasoituskelpoisen tuloksen edellytykset ovat voimassa, jos…

Pelikierros on pelattu mitatulla kentällä, jonka kokonaispituus 18-reikäisellä kentällä on vähintään 2750 m, ja 9-reikäisellä kentällä 1375 m (ei koske GT:n Par 3-kenttää)
Golfliitto on arvioinut kentän USGA Course Ratingin mukaisesti
Kentän pituus poikkeaa enintään 100 metriä mitatusta kentästä 18-reikäisellä kentällä, tai 50 metriä 9-reikäisellä kentällä
Tiimerkit, jotka määrittelevät tiiauspaikan (golfsäännöt, kohta määritelmät), on asetettu määräysten mukaisesti
Pelikierros on pelattu R&A:n hyväksymien golfsääntöjen mukaisesti
Pelimuoto on joko lyöntipeli tai pistebogey
Tuloksen on tuloskorttiin kirjannut merkitsijä, jonka pätevyydestä voi ao. seura päättää (Golf Talmassa riittää jäsenyys suomalaisessa kotiseurassa).

Muistettavaa:

Pelaajan tasoituksen laskiessa tasoitusryhmästä toiseen muuttuu käytettävä kerroin heti kun tasoitus tulee toiseen tasoitusryhmään. Tasoitusryhmään 1 pääsee ainoastaan virallisessa kilpailussa pelatun tasoituskierroksen perusteella.
Tasoitusryhmissä 2-6 hyväksytään myös yhdeksän reiän tulos.
Kaikkien tasoituskelpoisten kilpailujen tulos vaikuttaa tasoitukseen, jollei toisin ole mainittu.

***

Uuden tasoitusjärjestelmän ohjeet (voimassa 19.2.2020 alkaen)

19.2.2020 otettiin Suomessa käyttöön World Handicap System (WHS) eli maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä. Samaa järjestelmää käytetään jatkossa kaikkialla maailmassa.

Pelaajan tasoitus on keskiarvo hänen kahdenkymmenen viimeisimmän kierroksensa kahdeksasta parhaimmista tuloksesta. Mitä enemmän pelaaja rekisteröi tuloksia, sitä paremmin tasoitus ilmentää pelaajan sen hetkistä pelitaitoa.

Tasoitustuloksen laskenta perustuu väyläkohtaisiin lyöntimääriin. Väyläkohtaisesti laskennassa on kuitenkin olemassa rajoitin eli jos kierroksella joku väylä menee täysin penkin alle, hyppää rajoitin tuolla väylällä päälle. Tuo rajoitin on nimeltään nettotuplabogey ja sen voi laskea näin:

reiän par + 2 + mahdolliset tasoituslyönnit

Esimerkki: pelaaja saa väylällä Master 1 (par 5) yhden tasoituslyönnin eli hänen nettotuplabogeynsa kyseisellä väylällä on 5+2+1= 8 lyöntiä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos hän tekee tasoituskierroksella tuolle väylälle tuloksen 12, tasoituslaskennassa nettotuplabogey rajoittaa sen kahdeksaan lyöntiin ja hän ”saa anteeksi” neljä lyöntiä.

Tasoitustulos on mahdollista jättää yhdeksän reiän kierrokselta, 18 reiän kierrokselta tai myös pelaamalla 10-17 reikää. Tämä onnistuu hyväksytyn syyn perusteella. Hyväksytty syy on esimerkiksi se, että ennen kierroksen alkua pelaaja on ilmoittanut pelaavansa vain 15 reikää tai että 15 reiän jälkeen ukonilma estää pelaamisen. Hyväksytty syy ei ole se, että 15 reiän jälkeen tulos näyttää niin hyvältä, että kannattaa lopettaa.

Kun pelaaja syöttää tasoitustuloksensa järjestelmään, ei uusi tasoitus selviä heti. Laskenta suoritetaan yön aikana ja uusi tasoitus on selvillä seuraavana päivänä.

Miten jätän tasoituskierroksen?

kilpailut

Kun pelaat kilpailun, jossa on tasoituskelpoinen pelimuoto, Golf Talmassa tai jollain muulla kentällä, lasketaan uusi tasoituksesi kilpailukierroksen perusteella automaattisesti kilpailua seuraavan yön aikana ja uusi tasoitus on selvillä seuraavana päivänä.

harjoituskierrokset

Kaikki pelaajat voivat jättää tasoitustuloksia myös harjoituskierroksilta. Tasoituskierroksesta ilmoitetaan merkitsijälle ennen kierroksen alkua. Tasoituskierroksen tuloksen voi syöttää järjestelmään eri tavoin. Mahdollisia tapoja ovat:

  • eBirdie-sovellus
  • Golf Gamebook-sovellus
  • NexGolf-sovellus tai verkkopalvelu
  • palauttamalla tuloskortti caddiemasterille

Mikäli tuloskortin palauttaa caddiemasterille, tuloskortissa tulee olla pelaajan nimi, pelaajan ja merkitsijän allekirjoitus, merkintä miltä tiiltä on pelattu ja päivämäärä. Mikäli tiedot ovat puutteelliset, tulosta ei huomioida.

Tuloksen rekisteröinti tulisi syöttötavasta riippumatta tehdä mahdollisimman pian kierroksen päättymisen jälkeen, jotta uusi tasoitus saadaan laskettua seuraavan yön aikana.

kilpailu- ja harjoituskierrokset ulkomailla

Tasoitustuloksia voi jättää myös ulkomailla pelatuilta kierroksilta samoilla tavoilla kuin kotimaan kierroksiltakin. Pelatulle kentälle tulee olla määritetty course rating ja slope arvot, jotta tulos on tasoituskelpoinen ja ne pitää olla selvillä tulosta syötettäessä.

Par 3-kenttä

Golf Talman Par 3-kentällä voi pudottaa tasoitustaan 36:een asti. Jos syötetty tasoitustulos pudottaa tasoitusta tämän alle, tulee siitä ilmoittaa caddiemasterille, joka korjaa tasoituksen 36:een.

Muuta

Pelaaja vastaa viime kädessä itse siitä, että hänen tasoituksensa on oikea ja ajan tasalla. Omia tasoitustuloksiaan voi tarkastella eBirdiestä-sovelluksessa.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail